21 manieren om de unieke pijn te beschrijven die gepaard gaat met fibromyalgie

Een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met een chronische ziekte is pijn – en dat is niet anders als het gaat om fibromyalgie.

Fibro kan een breed scala aan symptomen veroorzaken (zoals hersenmist, vermoeidheid en slaapstoornissen), hoewel chronische, wijdverbreide musculoskeletale pijn de neiging heeft om een ​​van de primaire, kenmerkende symptomen van de aandoening te zijn. Maar zoals die met fibro weten, is de pijn complex en gevarieerd en kan ze op verschillende manieren manifesteren.

Inzender Jo Moss breekt de verschillende pijnlijke sensaties af die fibro kan veroorzaken in haar inzichtelijke essay: “18 soorten pijn die ik heb met fibromyalgie.” Ze legt uit:

“Chronische pijn is slechts een van de talloze symptomen die zich op elk moment in het lichaam van fibromyalgie bevinden, maar voor mij is het de meest overheersende. Pijn beïnvloedt elk aspect van mijn leven. Ik betaal voor elke fysieke activiteit die ik doe; zelfs de kleinste taak kan tot een uitbarsting van mijn symptomen leiden.

Fibromyalgiepijn is uniek vanwege de ernst, complexiteit en meerdere betrokken systemen. Er zijn drie belangrijke soorten fibromyalgiepijn: hyperalgesie, allodynie en paresthesie …

Maar om eerlijk te zijn, betekenen deze woorden heel weinig voor iemand die geen fibromyalgie heeft. “

Dus hoe kunnen fibro-krijgers vertellen hoe het is om de unieke soorten pijn te ervaren die bij de aandoening horen? In het verleden is onze gemeenschap creatief geworden door hun pijn te verklaren door middel van beeldende kunst, poëzie en uitgebreide metaforen – maar ter ere van September’s Pain Awareness Month, wilden we weten: wat maakt fibromyalgiepijn uniek?

Onze Mighty-gemeenschap heeft enkele doordachte reacties gedeeld om anderen te helpen beter te begrijpen hoe het is om fibro-pijn te ervaren en om mensen bewust te maken van het aantal vormen van chronische pijn. Laat ons in de reacties hieronder weten hoe je je eigen fibro-pijn zou omschrijven!

Dit is wat onze community met ons heeft gedeeld:

 1. ” Bij mij zijn er verschillende intensiteiten voor mijn pijn, maar het is er altijd in een of andere vorm, nooit haperende. Soms is het gewoon een diepe pijn die je vrijwel overal voelt; andere keren zullen de pinpoints zo gevoelig zijn dat zelfs een doek die tegen de huid borstelt, intense scherpe pijn veroorzaakt. Als het warm is, staat je lichaam in brand, samen met de pijn, en wordt elk beetje energie van je afgevoerd. Als het koud is, kan het intense steken in je botten je op je knieën brengen. Het eindigt nooit. “- Candida KR
 2. ” Zelfs mijn vingernagels doen pijn.” – Carolyn M.
 3. ” Mijn fibromyalgiepijn komt in vele vormen voor in verschillende delen van mijn lichaam, maar het voelt meedogenloos, alsof ik mijn eigen gigantische onzichtbare monster zoals die aan Hawkins, Indiana heb hangen in de show ‘Stranger Things’ die zich een weg naar binnen van me baant veroorzaakt allerlei interne ravage. “- Sarah N.
 4. ” Soms voelt de huid van mijn benen aan alsof het een zonnebrand is. Mijn botten zullen pijn doen en kloppen. Mijn gewrichten voelen warm aan, maar mijn handen en voeten voelen koud aan. Soms voelt mijn myofasciale pijn als een speer die tussen mijn ruggengraat en schouderblad zit en die zo erg pijn doet dat het pijn doet om te ademen. Laten we de niet aflatende vermoeidheid niet vergeten. Laat elke ledemaat voelen als een loodgewicht. “- Diana EP
 5. ” Het voelt alsof je een slechte griep hebt en  alles  lijdt. Het kan aanvoelen als huidplaksel dat zelfs bij de lichtste aanraking pijn doet. “- Jennifer H.
 6. ” Gekwetstheid is niet groot genoeg, er lijkt niet een voldoende groot of sterk genoeg woord te zijn om de pijn van fibromyalgie te beschrijven. Als ik mensen vertel dat alles pijn doet, bedoel ik dat ik geen deel van mij kan vinden dat geen pijn heeft. Ik weet niet hoe het is om pijnvrij wakker te worden. Er is een tintelend, verdovend, pijnlijk, bonzend, schietend, scherp, mesachtig, naaldachtig, krassend, branderig, intens, angstaanjagend, ik ga-om-pass-out pijn. Het is onbeschrijfelijk. “- Vicki SB
 7. ” Het voelt alsof ik door een semi geraakt ben en over een trein rende, dan steekt iemand me met naalden over mijn hele lichaam.” – Anita A.
 8. ” Fibro-pijn is een diepe en doordringende pijn. Het is het ergste gevoel en ik voel deze pijn dagelijks! Het is meedogenloos en het is onmogelijk om iets te vinden dat de pijn die gepaard gaat met fibromyalgie herbeleeft. “- Letia LN
 9. ” Eerlijk gezegd, het voelt als het leven. Ik ben op een punt gekomen dat ik zo gewend ben aan de pijn dat als ik mezelf per ongeluk verwond en niet reageer, mensen me grappig aankijken en zeggen, ‘deed dat dan geen pijn?’ En ik probeer gewoon ongemakkelijk uit te leggen dat het niet slechter aanvoelde dan de pijn die ik al voelde. “- Chanel MSA
 10. ” Ik denk niet dat je de pijn tot één gevoel kunt lokaliseren. De ernst van een flare-up kan een ander soort pijn betekenen. Rusteloze benen is een belangrijke waar ik de laatste tijd last van heb. En een brandende huid. Geen van beide is bijzonder plezierig. “- Amanda G.
 11. ” Het voelt als ‘s werelds ergste griep. Alsof ik 110 graden koorts heb. Alles doet pijn, vooral mijn heupen en rug. Tijdens een flare-up voelt het alsof ik ben geraakt door een bus terwijl ik 110 graden koorts heb. “- Shayla FW
 12. ” Fibromyalgie heeft van mijn lichaam een ​​gevangenis gemaakt. Het doet mijn botten pijn doen alsof ze breken. Het maakt mijn spieren kloppen, mijn huid brandt. Het zijn stekende pijn in mijn borst en pijn in mijn gewrichten. Het zijn hoofdpijnen die je laten denken dat je hoofd kan barsten. En geen van deze is te vergelijken met de psychologische pijn van het leven dat ik voor deze ziekte heb verloren. Fibromyalgie is als niets dat ik ooit heb meegemaakt, en ik zou het niet willen op mijn ergste vijand. “- Jayne D.
 13. ” Fibro is hetzelfde als Russische roulette spelen met een schoolbus … je weet nooit wat een ding dat je gaat doen krankzinnige pijn zal veroorzaken. En dat maakt het ook uniek – ik kan pijn krijgen door verkeerd eten of wandelen door de stad. In tegenstelling tot andere pijn, heb ik het gevoel dat fibro nieuwe manieren vindt om je pijn te doen en het kan nooit worden aangepakt omdat het overal is. “- Devin J.
 14. “Het voelt alsof een vacuüm mijn ziel beetje bij beetje aan het zuigen is, 24/7 terwijl het als een pannekoek wordt geperst en gepord met een elektrische prik.” – Julie G.
 15. ” Sommige dagen voel ik me alsof elke centimeter van mijn lichaam, binnen en buiten, is bedekt met blauwe plekken. De beste manier waarop ik het kan beschrijven, is dat je je voorstelt dat iemand je in een wasmachine op de centrifuge zet. Stel je nu eens voor dat de wasmachine vol zit met bouten en moeren! “- Amanda S.
 16. ” Ernstige gewrichtspijn. Voelt aan als heet lavavuur. Tedere huid die aanvoelt alsof mijn hele lichaam is bedekt met blauwe plekken. Spierspasmen de hele tijd. Diepe botpijn die doordringt en pijn doet. Pijnlijke pijn overal in mijn lichaam die nooit weggaat. Zelfs mijn gezicht doet pijn. Pijn zo erg dat ik zin heb om over te geven. “- Jenny WS
 17. ” Het voelt alsof mijn spieren door een mangel zijn gehaald – ze doen pijn, branden en voelen aan als gelei.” – Kelly W.
 18. ” Soms is het alsof je een lopende blauwe plek bent of als een laagje van je huid is getrokken, waardoor de onbewerkte huid eronder zichtbaar wordt. Dan zijn er de momenten waarop het voelt alsof iemand je heeft verslagen met een ijzeren staaf. Soms schiet het pijnscheuten die je de adem benemen of doffe pijnen die je bijna kunt negeren of die brandt of kramp of kloppend is. Het is elke dag, overal, onvoorspelbaar, niet aflatend, onzichtbaar en het is eenzaam. “- Sarah LC
 19. ” Alsof mijn lichaam in brand staat en stijf is als een plank. Dan gaat het weg maar komt de volledige kracht weer uit het niets. Van voet tot hoofd. “- Jill FH
 20. ” Mijn botten voelen alsof ze kapot zijn, mijn huid steekt, er schokken door mijn handen en voeten, ik heb het gevoel alsof iemand een breinaald in mijn oor heeft gestoken, mijn lef brandt, maar anders dan bij indigestie, voelen de spieren zich alsof ze zijn ofwel gestold of gerafeld, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het is al erg genoeg dat ik er 100 procent zeker van ben dat het lijkt alsof ik in een gruwelijk ongeval ben geweest met zware gewichten en zuur, maar ik kijk in de spiegel en er is geen merkteken op mij. “- Bernie L.
 21. “Op sommige dagen voelt het alsof ik prikkeldraad om mijn benen heb gewikkeld. Elke stap, beweging en lichte druk voelt alsof de weerhaken in mijn huid worden gedrukt. “- Melissa C.

Bron> https://themighty.com/2018/09/what-fibromyalgia-pain-is-like/?utm_source=Fibromyalgia_Page&utm_medium=Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *