6 Tekenen van fibromyalgie die je als niets kunt wegpoetsen

Sinds Lady Gaga via Twitter aankondigde dat ze last heeft van fibromyalgie, heeft iedereen – van de trouwe Little Monsters van de pop queen tot mensen die niet eens de popcultuur bijhouden – onderzoek gedaan naar de ziekte. Wat is precies deze aandoening en wat zijn de tekenen van fibromyalgie waar we ons bewust van moeten zijn?

Als u niet bekend bent met de ziekte, kan fibromyalgie voortkomen uit fysiek trauma, stress, chirurgische complicaties of infectie. Volgens Mayo Clinic beïnvloedt het hoe het brein van een persoon pijn verwerkt, wat resulteert in potentiële fysieke aandoeningen zoals chronische spanningshoofdpijn, ernstige spierkramp, prikkelbare darmsyndroom en psychische gezondheidsproblemen zoals angst en depressie.

Omdat fibromyalgiesymptomen min of meer subtiel zijn en vaak tekenen zijn van een aantal verschillende gezondheidsproblemen, wordt de ziekte vaak niet opgemerkt. Volgens Margaret Mulroney, RN, kan het optreden van fibromyalgie “zeer langzaam” zijn, en het kan jaren duren voordat iemand een juiste diagnose krijgt.

Ze vertelde Dream Clinic,

Het is niet zeker wat, met name, fibromyalgie veroorzaakt, dus het is belangrijk om jezelf bewust te maken van de symptomen. Omdat de meerderheid van de fibromyalgiesymptomen echter over het algemeen subtiel zijn en technisch gezien tekenen van iets kunnen zijn, moet u er rekening mee houden dat het het beste is om uw arts te raadplegen voordat u conclusies trekt of deelneemt aan zelfdiagnose.

1. Vermoeidheid

Het is één ding om nog steeds half in slaap te blijven totdat de koffie je lippen ‘s morgens vroeg ontmoet. Maar wakker worden na een volledige zes tot acht uur aan gesloten ogen en het gevoel hebben dat je geen fatsoenlijke nachtrust hebt gekregen in letterlijke dagen? Dat is een heel ander verhaal.

Daniel J. Clauw, MD, directeur van het onderzoekscentrum voor chronische pijn en vermoeidheid aan de universiteit van Michigan, vertelde Health.com dat maar liefst 80 procent van de mensen met fibromyalgie chronische vermoeidheid ervaart en moeite heeft met slapen, waarbij de laatste ook daadwerkelijk kan zijn ofwel een resultaat, of zelfs een  oorzaak  van chronische pijn.

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomend teken van stress of ziekte, terwijl een migraine – een ernstige, kloppende pijn die optreedt in een specifiek deel van uw hoofd – een beest op zich is.

Migraine is pijnlijk en kan leiden tot misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Als u vaak migraine krijgt, kan dit een verklikker teken zijn van fibromyalgie.

3. Ernstige menstruatiepijn

Sommige vrouwen ondergaan een ongewoon gruwelijke hoeveelheid pijn voor en tijdens hun menstruatiecyclus. Hoewel dit absoluut alleen maar een voorbeeld kan zijn van een goede ol moeder natuur die schade toebrengt aan het vrouwelijk lichaam, is er een kans dat intense krampjes een teken kunnen zijn van iets wat chocolade is en een warm verwarmingskussen niet kan repareren.

Periode-geïnduceerde spierspasmen kunnen op zich problematisch zijn, maar wanneer een vrouw die lijdt aan fibromyalgie haar menstruatiecyclus doorstaat, kan de pijn worden versterkt door de gevoeligheid van haar lichaam voor pijn.

4. Chronische pijn

Spierpijn is een veel voorkomend symptoom (zo niet de  meest  voorkomende) van fibromyalgie.

Volgens de Fibromyalgia-behandelingsgroep zullen mensen die met de aandoening leven gedurende lange tijd spierpijn, spasmen, beklemdheid of pijn voelen (en we hebben het hier niet over uren, we praten  maanden ), over het hele lichaam.

5. Zwetend transpiratie

Als je een grap maakt dat ‘Hot In Here’ je volkslied is, en zweetvlekken een frequent accessoire zijn voor je gebruikelijke kleding, is er een kans dat het een teken is van iets meer dan alleen de onverzadigbare behoefte van je lichaam om te transpireren.

Het klinkt ongebruikelijk, maar Everyday Health meldt dat zenuwstoornissen in de hypothalamus – ook wel het deel van de hersenen dat slaap, zweet en stoelgang regelt – “de toename van het zweten veroorzaakt”.

Dit symptoom wordt vaak aangezien voor koorts, dus het is de moeite waard op te merken hoeveel en hoe vaak je dagelijks zweet.

6. Problemen met de darmen

Als je bent gediagnosticeerd met het prikkelbare darm syndroom, of als je over het algemeen merkt dat je vaak naar de badkamer rent, kun je tekenen van fibromyalgie vertonen.

IBS en diarree worden verondersteld het gevolg te zijn van voedselgevoeligheid of vezeldeficiëntie, dus het is gemakkelijk om in deze context fibromyalgie over het hoofd te zien. Maar de reden waarom mensen met IBS intense spitsen van scherpe pijn in hun onderbuik hebben, is omdat hun lichaam niet in staat is om darmen los te laten vanwege spierstijfheid: aka een veel voorkomende rode vlag van fibromyalgie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *