Allergische rhinitis en fibromyalgie: wat is de link?

Holly Case

Sinusproblemen komen vaker voor bij mensen met fibromyalgie. Maar sinusproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Neusallergieën zijn een van de grootste oorzaken van sinustekorten. Deze symptomen zijn vaak onderdeel van allergische rhinitis, ook wel hooikoorts genoemd.

Het staat buiten kijf dat allergische rhinitis je over het algemeen ellendig kan maken. Als je ook fibromyalgie hebt, heb je waarschijnlijk ook te maken met ongemakken die daarmee gepaard gaan. Zijn het compleet afzonderlijke omstandigheden die niets met elkaar te maken hebben? Misschien niet. Dit is wat u moet weten over het mogelijke verband tussen allergische rhinitis en fibromyalgie.

WAT IS ALLERGISCHE RHINITIS?

Allergische rhinitis is de meest voorkomende naam voor wat de meeste mensen gewoon ‘allergieën’ noemen. Een andere naam voor de aandoening is hooikoorts. Wanneer u in contact komt met iets waarvoor u allergisch bent, heeft uw lichaam een ​​immuunreactie. Veel voorkomende oorzaken van deze allergieën zijn onder andere:

 • Stuifmeel
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Mal
 • Stof
 • Eten, bij gelegenheid

Allergieën voor pollen, in het bijzonder, worden hooikoorts genoemd. Stuifmeel wordt geproduceerd door planten, waaronder bomen, grassen en bomen. Deze allergieën zijn vaak seizoensgebonden op basis van wanneer planten kleine deeltjes afwerpen. Deze kleine deeltjes, pollen genaamd, worden door de wind verspreid door de lucht. Hete, droge en winderige dagen veroorzaken hoogstwaarschijnlijk allergische symptomen. Regenachtige en koele dagen laten niet toe dat stuifmeel zich zo gemakkelijk verspreidt.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN ALLERGISCHE RHINITIS?

Allergische rhinitis omvat de poging van het lichaam om een ​​substantie af te weren die het als een indringer beschouwt. De symptomen van de afweer van het lichaam tegen allergenen omvatten de volgende ongemakken:

 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • niezen
 • Jeukende ogen
 • Sinus pijn of druk

De meeste mensen met allergische rhinitis voelen zich over het algemeen niet lekker en vervallen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van verkoudheid, hoewel koorts en hoest niet vaak voorkomen.

HOE IS FIBROMYALGIE GERELATEERD AAN ALLERGISCHE RHINITIS?

Hoewel er niet veel wetenschap is om een ​​direct verband tussen fibromyalgie en allergische rhinitis te bewijzen, lijden veel mensen aan beide aandoeningen. En het is zeer waarschijnlijk dat er een soort van verbinding tussen de twee is omdat ze allebei lijken op typen afweermechanismen van het lichaam. Eén theorie is dat fibromyalgie veranderingen in de zenuwen omvat die extremere reacties op normaal normale gevoelens produceren. De zenuwen kunnen “overslaan” en overreageren op allergenen of pijn.

Het is ook mogelijk dat fibromyalgie spierspanning veroorzaakt, waardoor er meer druk wordt uitgeoefend op het hele lichaam, inclusief de neusholtes. Deze druk van strakke spieren kan mogelijk sinuspijn veroorzaken. Veel mensen met fibro houden hun lichaam onbewust op zo’n manier dat ze zich schrap zetten tegen pijn. Maar deze gespannen houdingen kunnen pijn veroorzaken in andere delen van het lichaam. Het hele lichaam is meer verbonden dan veel mensen beseffen.

HOE DE OVERLAPPENDE SYMPTOMEN TE BEHEREN

Zelfs als fibromyalgie en allergische rhinitis verschillende oorzaken hebben, lijden veel mensen aan beide. Slechts een van de voorwaarden kan op zichzelf ongemakkelijk en onaangenaam zijn. Maar als je beide tegelijk behandelt, kun je je ellende intenser maken. Je kunt echter een aantal concrete acties ondernemen om te proberen verlichting te krijgen. Probeer deze tips voor het beheersen van uw ongemak als u zowel allergische reacties als fibromyalgie heeft:

 • Houd een logboek bij of dagboek van uw symptomen. Houd in uw aantekeningen rekening met factoren zoals voedsel dat u hebt gegeten, het weer of waar u was.
 • Probeer niet-medische interventies te gebruiken om allergische reacties te beperken, waaronder het gebruik van een sinusspoeling (ook wel een neti-pot genoemd.) Dit wast allergenen uit uw neuspassages, waardoor een allergische rhinitisreactie minder waarschijnlijk wordt.
 • Overweeg het gebruik van warmte om pijn te verlichten. Verwarmingspads kunnen de pijn in uw lichaam verminderen. Maar verwarmingspads kunnen ook sinuspijn verlichten als u de warmte over uw sinussen plaatst.
 • Vermijd dranken en voedingsmiddelen die meer kans hebben om ontstekingen te veroorzaken, zoals pittig of gefrituurd voedsel. Kies rustgevende, ontstekingsremmende voedingsmiddelen en dranken, zoals fruit en groenten, volle granen en noten.
 • Drink veel zuiver, schoon water. Veel mensen zijn op zijn minst enigszins uitgedroogd, wat je pijnniveau kan verhogen. Zelfs het drinken van de juiste hoeveelheid water kan je helpen om je aanzienlijk beter te voelen.
 • Overweeg het toevoegen van vitaminesupplementen zoals magnesium of kruiden zoals kurkuma, die pijn kunnen verminderen. Vraag uw arts over supplementen om er zeker van te zijn dat ze geen negatieve invloed hebben op de medicijnen die u gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *