Aptinyx maakt vorderingen op fibromyalgie-medicijn

De in Evanston gevestigde drugmaker rapporteert positieve resultaten van een lopend onderzoek naar de nieuwe behandeling voor een veel voorkomende chronische pijnstoornis.

Aptinyx maakt vorderingen op een nieuw fibromyalgiemedicijn.

De op Evanston gebaseerde biofarmaceutische startup, die zich richt op stoornissen van de hersenen en het zenuwstelsel, meldde deze week positieve resultaten van een lopend onderzoek naar de nieuwe behandeling voor fibromyalgie, een veel voorkomende chronische pijnstoornis.

Het medicijn, bekend als NYX-2925, is een NMDA-receptormodulator die in wezen de paden in de hersenen reguleert. Het werkt door het aansturen van “veranderingen in belangrijke hersenregio’s waarvan bekend is dat ze vertalen in symptomatische verlichting voor patiënten die lijden aan fibromyalgie,” zei president en CEO Norbert Riedel van Aptinyx in een verklaring. Riedel was eerder werkzaam als Chief Science and Innovation Officer bij Baxter International.

Gegevens van 11 proefpersonen tonen verbeteringen in door de patiënt gerapporteerde pijnscores en geen gerelateerde ‘ernstige ongewenste voorvallen’, aldus de verklaring.

“Ondanks het beperkte aantal onderwerpen voor deze tussentijdse analyse, zien we sterke en significante effecten op beeldvormingsmarkers waarvan bekend is dat ze geassocieerd zijn met centrale verwerking bij chronische pijnaandoeningen,” onderzoekt onderzoeker Dr. Daniel Clauw, hoogleraar anesthesiologie aan de universiteit van Michigan, geneeskunde en psychiatrie, zei in de verklaring.

Het plan is om het medicijn te versnellen door middel van grotere studies – fase 2 staat gepland voor 2019 – en uiteindelijk krijgt het de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration, zei CEO Riedel in een e-mail.

“Wij geloven dat NYX-2925 een zeer zinvolle verbetering kan betekenen voor de huidige therapieën voor patiënten met fibromyalgie,” voegde hij eraan toe. “Momenteel goedgekeurde therapieën hebben een beperkte werkzaamheid, vereisen vaak meerdere keren per dag te worden toegediend en hebben aanzienlijke bijwerkingen – duizeligheid, slaperigheid, gewichtstoename, oedeem, enz.”

Het drie jaar oude bedrijf is gebaseerd op het werk van de Noordwestelijke onderzoeker Joe Moskal , de chief scientific officer van Aptinyx. Zijn onderzoek was ook de basis voor Naurex, dat werd overgenomen door de Ierse geneesmiddelenproducent Allergan voor $ 1,7 miljard in 2015.

Aptinyx, dat 76 werknemers heeft, voltooide zijn openbare aanbieding in juni, prijsaandelen voor $ 16 per stuk. De slotkoers van de aandelen op 4 december was $ 20,87 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *