Auto-immuun schildklieraandoeningen gevonden bij de meeste fibromyalgiepatiënten

Een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Tokyo Juntendo University en gepubliceerd in het International Journal of Rheumatic Diseases (IJRD), stelt dat een hoge prevalentie van auto-immuun schildklieraandoeningen is waargenomen bij mensen met fibromyalgie.

In deze studie volgden Kenia Nishioka en haar collega’s 182 mensen met fibromyalgie. De onderzoekers merkten op dat van de 182 deelnemers 69 (of 37,9%) een auto-immuunziekte van de schildklier hadden.

Image result for Auto-immuun schildklieraandoeningen gevonden bij de meeste fibromyalgiepatiënten

“Alle deelnemers hadden identieke klinische symptomen, of ze nu een auto-immuunziekte hadden of niet,” zei Nishioka.

Een studie uit 2014 had al licht geworpen op de mechanismen van pijnontwikkeling in verband met auto-immuunziekten van de schildklier, waaronder de rol van ontstekingsmediatoren, fibreuze neuropathie en centrale sensitisatie.

Een andere studie uit 2010 suggereerde al dat schildklier-auto-immuniteit bij sommige mensen een rol speelt bij de ontwikkeling van fibromyalgie.

“Hoewel deze ontdekking al een grote stap voorwaarts is in het begrip en de behandeling van fibromyalgie, zijn meer diepgaande studies nodig om veranderingen in de schildklierfunctie te evalueren bij mensen met fibromyalgie met een auto-immuunziekte van de schildklier.” , Concludeert Nishioka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *