Drukmontage: is fibromyalgie veroorzaakt door hoge druk in de hersenen (intracraniële hypertensie)

door  Cort Johnson

We stellen voor dat chronische idiopathische spinale vloeistofdruk ontregeling ten grondslag ligt aan zowel FM als de klinische entiteit van symptomatische Tarvlov-cysten, die beide aanwezig zijn als perifere neurologische aandoeningen. De auteurs

Dit is de derde in een reeks blogs met overzichten van nieuwe hypotheses voor fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (FM, ME / CVS). (Het is ook deel I van een driedelige hoofd-halsreeks over fibromaylgia en ME / CVS).

  • Kan chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) een vorm van sepsis zijn?
  • Wat als ME / CVS een intelligent proces is geworden?

Degene die uiteindelijk fibromyalgie zal verklaren, zal de grote verscheidenheid aan symptomen die erin voorkomen moeten verklaren. Een groep uit België – een land dat niet bijzonder bekend staat om zijn biologische interpretaties van ziektes als chronisch vermoeidheidssyndroom – is van mening dat de hersenen en het ruggenmerg van het FM-patent onder te hoge druk staan.

Fibromyalgie en onverklaarbare wijdverspreide pijn: de idiopathische cerebrospinale drukdysregulatiehypothese. M. Hulensa, ⁎, W. Dankaertsa, I. Stalmansb, c, A. Somersb, c, G. Vansantd, R. Rasschaerte, Bruyninck  Med Hypotheses.  2018 Jan; 110: 150-154. doi: 10.1016 / j.mehy.2017.12.006. Epub 2017 5 dec.

Strakke mouwen

Meer specifiek gelooft deze groep dat hoge spinale vloeistofdruk in de mouwen van de spinale zenuwwortels van FM-patiënten die zenuwen samenperst waardoor een “polyradiculopathie” of samengeknepen sensorische zenuwen over de wervelkolom ontstaat. Deze geknepen sensorische zenuwen veroorzaken op hun beurt pijn en andere symptomen in het lichaam. Het verschil tussen deze beknelde zenuwen en de geknepen zenuwen die we normaal denken, is dat spinale vloeistofdruk, geen structurele problemen, de oorzaak zijn.

Is er vochtophoping in de zenuwwortels van het ruggenmerg die symptomen bij fibromyalgie veroorzaakt?

Er is zeker iets aan de hand in het hoofd en bovenlichaam van FM-patiënten. Pijn in het bovenlichaam, gevoelens van druk in het hoofd en hoofdpijn zijn gebruikelijk. De onderzoekers voerden aan dat de perifere neuropathie (gevoelloosheid, tintelingen, elektrische schokken, branderige sensaties, allodynie, zwakte) en verminderde spiersterktestudies kunnen worden veroorzaakt door een verhoogde spinale vloeistofdruk.

Interessant is dat ze voorstellen dat FM-patiënten met diepe spierpijn die soms het gevoel hebben, het gevolg kunnen zijn van beschadigde en / of verloren zenuwvezels in hun sensorische zenuwen. (Dr. Oaklander heeft ook voorgesteld dat klein zenuwverlies in het lichaam mogelijk veel symptomen bij FM veroorzaakt.) Ze geloven dat hoge niveaus van druk degeneratie van de zintuiglijke zenuwwortels veroorzaken. Zenuwgeleiding studies die demyelinisatie laten zien zijn aanwezig in sommige FM-patiënten, zo zeggen ze, die bevinding.

De auteurs stellen ook voor dat de gastro-intestinale problemen die zo vaak voorkomen bij fibromyalgie kunnen worden veroorzaakt door compressie van de zenuwen in de onderste wervelkolom.

Fibromyalgie bootst na

Ze merken op dat vergelijkbare symptomen van FM (pijn in het bovenlichaam, gezichtspijn, cognitieve problemen, loopproblemen, verminderd volume grijze massa en andere) ook voorkomen bij verschillende ziekten die gepaard gaan met verhoogde cerebrale spinale druk (idiopathische intracraniële hypertensie (IIH) en idiopathische normale druk hydrocephalus (INPH)).

Tarlov-cysten

Hoge spinale vloeistofdruk kan ook Tarlov-cysten veroorzaken. Tarlov-cysten zijn met cerebrospinale vloeistof gevulde zakjes die zich vormen in de omhulsels rond de zenuwwortels van de dorsale wortelganglion. (Het ganglion van de dorsale wortels bestaat uit clusters van zenuwcellichamen die worden aangetroffen in zenuwen die uit het ruggenmerg komen en die sensorische en andere informatie naar het ruggenmerg overbrengen.)

De auteurs geloven dat Tarlov-cysten een soort buffer vormen voor de sensorische zenuwen tegen de verhoogde druk van het ruggenmerg in het ruggenmerg. (Tarlov-cysten worden waarschijnlijk ook veroorzaakt door ontsteking, trauma of ziekte).

Wanneer ze klein zijn, veroorzaken deze cysten vaak geen symptomen, maar wanneer ze groter zijn, kunnen ze, door druk uit te oefenen op de sensorische zenuwen, pijn, tintelingen, spierspasmen, spierproblemen en / of beknelde zenuwen veroorzaken. Om een ​​of andere reden hebben vrouwen meer kans om eraan te lijden.

Chiari misvorming

De Intracranial Hypertension Research Foundation meldt dat Chiari misvorming, die optreedt wanneer een bot in de achterkant van het hoofd naar beneden wordt gedrukt in de wervelkolom, de circulatie van spinale vloeistof blokkeert, mogelijk vaker voorkomt bij mensen met IH. Chiari-misvorming is bij sommige FM-patiënten gevonden. Een studie met 200 personen + vond echter dat FM-patiënten ongeveer hetzelfde percentage chiari-malformatie hadden (@ 3%) als de gezonde controles.

Een verbinding voor chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / cvs)?

De hypothese van cerebrale spinale vloeistof fibromyalgie is interessant gezien het kleine 2013 chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) onderzoek dat suggereert dat hoge intracraniale druk en hoofdpijn veel voorkomen bij mensen met ME / CVS.

 

Twintig procent van de 20 deelnemers aan het onderzoek voldeden aan de internationale criteria voor idiopathische intracraniële hypertensie (IIH) en werden daarom geherclassificeerd als zijnde die aandoening en werden behandeld. Nog interessanter waren 85% van de ME / CVS-patiënten die, zonder een hoge spinale vloeistofdruk te hebben, toch profiteerden van verminderingen van de spinale vloeistofdruk.

Geen van de responders had de belangrijkste klinische symptomen (papiloedeem, visuele stoornissen) waar artsen naar op zoek waren om IIH te vermoeden. Wanneer hun spinale vloeistofdruk werd verminderd, reageerden ze net zoals IIH-patiënten dat doen – ze voelden zich beter; dat wil zeggen dat ze last hadden van verminderde hoofdpijn, verhoogde alertheid en verminderde vermoeidheid die ergens tussen enkele minuten en enkele weken duurde.

Dr. Higgins concludeerde dat de normatieve waarden voor IIH waarschijnlijk verkeerd zijn en dat sommige mensen, misschien veel mensen, lijden aan IIH bij veel lagere cerebrale druk dan momenteel wordt verwacht. Ze vertonen ook verschillende symptomen (geringe oogbetrokkenheid) van traditionele IIH-patiënten.

In een recente blog meldde ME / CVS / FM / POTS / EDS-patiënt, Caroline Christian, dat haar Stanford-neuroloog vermoedde dat ze leed aan spontane lekken van spinale vloeistof en “pseudomotorische cerebri” of overtollige cerebrale spinale vloeistof en verhoogd cerebraal spinaal vochtig bloed druk. Mensen met deze aandoening hebben meestal een verslechtering van de hoofdpijn wanneer hun hoofd iets lager is dan hun lichaam. Doffe hoofdpijnen, vaak achter in het hoofd en erger ‘s nachts of het eerste in de ochtend zijn normaal. De verhoogde druk kan tijdelijke problemen met wazig zien of zelfs blindheid en dubbelzien veroorzaken.

Persoonlijk hebben de studie van Dr. Higgins en de FM-hypothese me doen denken aan een ruggenprik waardoor ik me een paar uur ongebruikelijk ontspannen en helder voelde. Ik ken ook iemand wiens ME / CVS / POTS vrijwel drie weken verdwenen was na een ruggenprik. Een Canadese arts werkt naar verluidt aan een paper waarin ze de ongewone veranderingen onder de aandacht brengt die ze soms ziet bij haar ME / cvs / FM-patiënten na een wervelkolom.

Het beoordelen van cerebrale spinale vloeistofdrukken

Helaas is het niet gemakkelijk om de druk van het ruggenmerg in de wervelkolom vast te stellen (hiervoor is meestal een spinale kraantje nodig). Bovendien, zoals we hebben gezien, zijn normatieve CSF-drukwaarden mogelijk niet erg normatief in ME / CVS / FM en sommige mensen met schijnbaar normale CSF-waarden kunnen aanzienlijk profiteren van een verlaging van de druk.

De auteurs van het artikel suggereerden dat de volgende tests moeten worden uitgevoerd om de aanwezigheid van hoge intracraniale druk te beoordelen: spinale aftapping, sensorische testen met behulp van een pin-prik-test, krachttest, knie- en achillespeesreflextests, een tandemgangstest, een revisie van de MRI om mogelijke zenuwworteldilataties en TC’s, NCS / EMG te detecteren en de dikte van de retinale zenuwlaag te meten met behulp van een optische microscoop.

Behandeling

Behandeling voor verhoogde cerebrale spinale vloeistofdruk bestaat meestal uit koolzuuranhydraseremmers (zoals acetazolamide (Diamox), Methazolamide (Neptazane), furosemide (Lasix) en topiramaat (Topamax)) die de CSF-waarden verlagen.

Acetazolamide of Diamox, het meest gebruikte medicijn om IIH te behandelen, wordt gebruikt om hoogteziekte, glaucoom, waterretentie, niet-glaucoom geassocieerde oogdruk, epileptische aanvallen, epilepsie en anderen te behandelen.

De Intracranial Hypertension Research Foundation meldt dat de spinale vloeistofdruk stijgt wanneer het lichaam het niet langer effectief kan absorberen of afvoeren. Ray Perrin heeft daar enkele ideeën over – zijn werk zal het tweede deel vormen van HR’s FM en ME / CVS Head and Neck Series.

Health Rising’s fibromyalgie en ME / CVS hoofd- en nekreeks

  • Punt I – Drukmontage: is fibromyalgie veroorzaakt door hoge druk in de hersenen (intracraniële hypertensie)
  • Punt II – Ray Perrin – Verminderde lymfedrainage bij ME / CVS / FM
  • Punt II – Dr. Rowe – Spinale stenose en ME / CVS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *