Fibromyalgie en de hartspier – fibro-pijn of hartaanval?

Als je ooit deze ervaring hebt gehad, weet je dat symptomen rond fibromyalgie en het hart je behoorlijk bang kunnen maken. Fibromyalgie lijkt te komen met elke denkbare pijn, en dat omvat pijn op de borst.

Velen zullen minstens één keer naar de eerste hulp gaan omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben. Dit gebeurt waarschijnlijk voor diegenen die nog geen diagnose fibromyalgie hebben ontvangen omdat ze niet weten hoe fibro-pijn aanvoelt en eerder geneigd zijn te geloven dat hun hart faalt.

Het gevaar voor mensen met gediagnosticeerde fibromyalgie is het risico dat ze geen medische zorg zoeken voor een echt hartprobleem omdat ze aannemen dat de pijn deel uitmaakt van de fibromyalgie. Daarom is het voor iedereen belangrijk om te begrijpen hoe fibromyalgie en de hartspier met elkaar interageren en wanneer medische behandeling noodzakelijk is.
Het spreekt voor zich dat het hart echt de belangrijkste spier in het lichaam is.

Fibromyalgie Pijn op de borst – Verschillende oorzaken 

Een van de belangrijkste symptomen van fibromyalgie is chronische pijn in meerdere delen van het lichaam. Een veel voorkomend symptoom waar we vaak over praten, is   costochondritis. De pijn komt van ontsteking in kraakbeen die de ribben en het borstbeen verbindt. De pijn treft meestal de zijkant van de borstkas en kan pijnlijke golven veroorzaken die veel op een hartaanval lijken. Het goede nieuws is dat het niet levensbedreigend is.

Met fibromyalgie kun je ook pijn ervaren in andere delen van de borstkas, plus de schouders en armen. Het kan aanwezig zijn als een scherpe, stekende pijn, een brandende pijn of een gevoel van beklemming. Hoewel hartaanvallen de neiging hebben om in korte tijd te komen en gaan, kan deze pijn dagen of zelfs weken duren. Sommige fibromyalgiepatiënten lijden gedurende maanden of jaren aan pijn op de borst.

Raadpleeg ook ons  artikel  over pijn in de borst op elk gewenst moment om meer te weten te komen over andere oorzaken van pijn op de borst.

Fibromyalgie en hartfalen

Hoewel fibromyalgie pijn op de borst vaak niet levensbedreigend is, is dat niet altijd het geval. Onderzoek toont aan dat het voor hartfalenpatiënten gebruikelijk is om fibromyalgie te hebben. Een studie van 57 patiënten met hartfalen ontdekte dat meer dan 20 procent van de deelnemers voldeed aan de diagnostische criteria voor fibromyalgie. Nog zorgwekkender was de vaststelling dat de ernst van hartfalen meestal overeenkomt met de ernst van de fibromyalgiesymptomen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat fibromyalgiepatiënten meer kans hebben op een verscheidenheid aan ziekten die verband houden met gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel of disfunctie. Dit omvat hartfalen, TMJ en prikkelbare darmziekte. Dit ondersteunt de overtuiging dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door een uiterst gevoelig centraal zenuwstelsel dat pijn registreert wanneer dit niet gerechtvaardigd is.

Er is ook enig wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat variabiliteit in de hartfrequentie verbonden is met fibromyalgie. Veel patiënten hebben bijvoorbeeld tachycardie, die optreedt wanneer het hart abnormaal snel klopt. Dit is slechts één disfunctie van het autonome zenuwstelsel die vaak wordt gezien bij patiënten met fibromyalgie. De verbinding is zo sterk dat sommige professionals aanbevelen te controleren op inconsistentie van de hartslag als diagnostisch hulpmiddel voor fibromyalgie.

Veroorzaakt fibromyalgie hartfalen?

Hoewel er een verband kan zijn tussen fibromyalgie en hartproblemen, is er geen bewijs dat fibromyalgie de oorzaak is van hartfalen of een andere hartdisfunctie. Hartaanvallen kunnen het gevolg zijn van vele factoren, waaronder verstopte slagaders, die wordt veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon, roken en obesitas. Stress op het lichaam is ook een belangrijke factor, en onthoud wat ik zo vaak zeg dat het leven met fibro zelf een vorm van stress op het lichaam kan zijn.

Fibromyalgie kan patiënten een groter risico op hartaandoeningen geven, vooral wanneer chronische pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen meer onevenwichtigheid van chemicaliën, hormonen, enz. Veroorzaken. We weten dat cortisolgehaltes (uit de bijnieren) uit balans raken als we niet herstellend worden slaap, en dit heeft ook invloed op het hart.

Het is ook waarschijnlijk dat fibromyalgie de symptomen van een hartaandoening versterkt als gevolg van gevoeligheid in het zenuwstelsel. Dit is vergelijkbaar met fibromyalgiepatiënten die meer pijn ervaren dan een niet-fibro persoon in het dagelijks leven.

Fibro-pijn of een hartaanval?

Als u of iemand van wie u houdt pijn op de borst ervaart, is het het beste om medische noodhulp te zoeken. Ik zeg het vaak, maar ja, het is altijd beter om hulp te zoeken wanneer het niet nodig is dan om pijn af te blazen als een symptoom van fibromyalgie wanneer het eigenlijk iets ernstigers is.

Over het algemeen houdt fibromyalgiepijn langer aan dan een hartaanval. Als je op het punt van pijn duwt, zal fibromyalgiepijn waarschijnlijk intensiveren wanneer het wordt veroorzaakt door triggerpoints. Hartaanvalpijn zal niet intensiveren wanneer licht ingedrukt. Fibromyalgiepijn zal ook geen pijn veroorzaken die door de armen of de rug naar beneden straalt, wat vaak voorkomt bij een hartaanval.

Omdat er een verband bestaat tussen hartfalen en fibromyalgie, kan het nuttig zijn om een ​​stresstest of andere diagnostische harttest te vragen om mogelijke problemen uit te sluiten. Dit is de enige manier om zeker te weten dat de pijn op de borst die je ervaart, in feite wordt veroorzaakt door fibromyalgie in plaats van een ernstig hartprobleem dat levensbedreigend kan worden.

Ook, zoals ik helemaal bovenaan dit artikel heb vermeld, is het hart de belangrijkste spier in het lichaam. Daarom is het belangrijk dat u uw arts raadpleegt voordat u spierverslappers en ELK andere medicijnen gebruikt die het normale ritme en de functie van uw hart kunnen verstoren. 

Je hart thuis controleren 

Nu kunt u bijhouden hoe uw hart het doet in het comfort van uw huis, of waar u ook bent.

Het  kardiamobile-apparaat  is gemakkelijk te gebruiken en geschikt voor iedereen met een hartaandoening of mensen die mogelijk risico lopen. U kunt uw bloeddruk ook thuis volgen als dat ook een probleem voor u is.

Een glimlach vanuit het hart / dankbaarheid

Onthoud wat ik vaak zeg. “Een glimlach vanuit het hart is een geweldige plek om te beginnen”   Ik bedacht deze uitdrukking vele jaren geleden omdat ik me realiseerde dat dankbaarheid en een oprechte glimlach zoveel kunnen doen om een ​​gezond chemisch evenwicht in ons lichaam te ondersteunen.

Het voelt gewoon goed om vanuit het hart te glimlachen. Het is niet gebaseerd op onze situatie, maar eerder op het conditioneren van onszelf om op elke mogelijke manier boven de situatie uit te stijgen. Dit gaat niet over perfectie of geest over materie, nee dit is dat de geest en het lichaam samenwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *