Hersenenontsteking bij patiënten met fibromyalgie voor de eerste keer

Hersenontsteking is een belangrijk onderwerp van discussie en onderzoek geweest, vooral voor patiënten met chronische pijn. Recentelijk is echter bij de fibromyalgie-patiënten voor het eerst hersenontsteking gezien en bestudeerd.

Onderzoeksteams die deze studie hebben geleid, zijn:  Daniel S. Albrecht, PhD , en  Marco Loggia, PhD , bij de afdeling Radiologie in het Massachusetts General Hospital, en de Harvard Medical School die hun inspanningen combineerden met  Anton Forsberg, PhD , met de afdeling Clinical Neuroscience bij het  Karolinska Institutet  in Zweden. Met hun  gecombineerde inspanningen  en onderzoek waren ze in staat om de grenzen van hun studie te verbreden. Voor het eerst kunnen onderzoekers wijdverspreide ontsteking (gliacellen) in de hersenen van fibromyalgiepatiënten zien door het gebruik van twee beeldvormende technieken, magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en positron emissie tomografie (PET), of MR / PET-scanning.

Het is belangrijk voor patiënten om de validatie te hebben die ze verdienen, vooral wanneer bepaalde symptomen of gevoelens  in de medische wereld kunnen worden  afgewezen door artsen of andere professionals. In feite worden mensen vaak ertoe gebracht te geloven dat wat ze ervaren, denkbeeldig is. Door echter aanwijzingen te vinden   voor neurochemische veranderingen in de hersenen van fibromyalgiepatiënten, kan de bias of het stigma dat verschillende van de patiënten tegenkomen, verminderd zijn.

Let op: ik ben geen arts. Hoewel dit artikel uitgebreid onderzoek heeft ondergaan, vervang dan niet de volgende informatie met de deskundigheid of het advies van uw arts. Als u vragen of opmerkingen heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

WAT ZIJN GLIAL CELLS?

Gliacellen  komen het meest voor in het centrale zenuwstelsel. Ze omringen de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg. Ze ondersteunen en beschermen de neuronen. Er zijn verschillende soorten gliacellen gevonden in de hersenen, waaronder astrocyten, microglia en oligodendrocyten.

HOE WERKT HET?

Screening en observatie van de activatie van gliacellen is een belangrijk proces tijdens de studie en beeldvorming van de hersenen bij patiënten met chronische pijn. MR / PET is een proces dat twee processen samen combineert.

Een  MRI  gebruikt geen straling. Het biedt structurele en functionele details van weefsels door het gebruik van krachtige magneten, radiogolven en een computer.

PET-  scans gebruiken specifieke kleurstof die radioactieve tracers bevat. Deze tracers verzamelen op plaatsen waar er een hogere chemische activiteit is, wat betekent dat het gemakkelijker kan zijn om bepaalde condities te onderscheiden, omdat ze kunnen aantonen of een hoger niveau van chemische activiteit hebben. De scan toont heldere plekken op de plaats van chemische activiteit. Meer specifiek detecteert het waar de straling wordt afgegeven.

Met de gecombineerde technieken van MR / PET-scanning kunnen onderzoekers neuro-inflammatie documenteren bij patiënten met chronische pijn. Meer specifiek kan het helpen detecteren of fibromyalgiepatiënten ook gliale cellen hebben geactiveerd, wat in dit artikel verder zal worden besproken.

MASSACHUSETTS ALGEMENE ZIEKENHUIS (MGH) STUDIE

Het team van het  Massachusetts General Hospital (MGH)  -onderzoek voerde in 2015 onderzoek uit naar de activering van gliacellen bij patiënten met chronische pijn. Zij beeldden met succes neuro-inflammatie uit bij de patiënten door gecombineerde MR / PET-scantechnieken te gebruiken. Het team testte en stelde de hypothese voor dat fibromyalgiepatiënten mogelijk gliacellen hebben geactiveerd. Ze gebruikten een radiotracer die zich bindt aan het translocator eiwit (TSPO) in het onderzoek.

KAROLINSKA INSTITUTET STUDIE

Net als bij de vorige studie voerde het team van het Karolinska Institutet een gerelateerde aanpak uit. Het onderzoeksteam onderzocht en observeerde de TSPO-bindende PET-tracer.

Beide teams combineerden hun studies en technieken binnen hun studie van fibromyalgiepatiënten.

RESULTATEN

Blijkbaar hebben onderzoekers voor het eerst hersenontsteking gezien bij fibromyalgiepatiënten door het gebruik van gecombineerde MR / PET-technieken. Fibromyalgiepatiënten waarvan werd gemeld dat zij een hogere mate van vermoeidheid vertoonden, vertoonden hogere TSPO-spiegels in de hersenen. Meer specifiek werd het gevonden in een specifiek deel van de hersenen dat te maken heeft met emotionele verwerking, cingulate gyrus genaamd. Daarom kan gliale activiteit gerelateerd zijn aan de regio in combinatie met vermoeidheid. Vanwege de ontdekking van meer ontstekingen bij fibromyalgiepatiënten dan de gezonde controles, kan dit leiden tot toekomstige ontdekkingen en meer studies.

Deze  bevindingen  zijn slechts het begin. Dit onderzoek en bewijs kan helpen verifiëren dat de pijn bij fibromyalgie-patiënten niet denkbeeldig is en dat wat je voelt en ervaart echt is. Je hebt natuurlijk niemand nodig om je dit te vertellen, maar het kan wel helpen het wetenschappelijke en medische veld te verbreden. Dit kan leiden tot toekomstige studies en meer observaties. Omdat er geen remedie of behandeling is voor fibromyalgie, kunnen onderzoeken gericht op hersenontsteking bij fibromyalgiepatiënten helpen een manier te vinden om bepaalde symptomen te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *