Nieuwe Fibromyalgia-bloedtest is 99% nauwkeurig

Een nieuwe bloedtest voor fibromyalgie is nauwkeuriger dan eerder werd gedacht en zal de chronische pijnstoornis niet verwarren met andere ziekten zoals lupus en reumatoïde artritis, volgens de arts die de test heeft ontwikkeld.

“We hebben geen overlapping gezien tussen de biomarkers in fibromyalgie en de immuunsysteempatronen van patiënten met reumatoïde artritis of lupus. Dat haalt echt de lucht uit de zeilen van alle tegenstanders die er zijn “, zegt Bruce Gillis, MD, oprichter en CEO van EpicGenetics , een bioresearchbedrijf gevestigd in Santa Monica, Californië.

EpicGenetics introduceerde de FM-test in maart en noemde dit de eerste definitieve bloedtest voor fibromyalgie, een slecht begrepen stoornis die wordt gekenmerkt door diepe weefselpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, depressie en gebrek aan slaap. Testresultaten zijn meestal binnen ongeveer een week beschikbaar.

De FM-test kijkt naar eiwitmoleculen in het bloed die chemokinen en cytokines worden genoemd en die door witte bloedcellen worden geproduceerd. Fibromyalgiepatiënten hebben volgens Gillis minder chemokinen en cytokinen in hun bloed en hebben daardoor een zwakker immuunsysteem dan normale patiënten.

Volgens critici kunnen dezelfde biomarkers van het immuunsysteem worden gevonden bij mensen met andere ziekten, zoals reumatoïde artritis, waardoor de bloedtest onbetrouwbaar is.

Echter, in nieuw onderzoek met meer dan 300 patiënten met fibromyalgie, lupus of reumatoïde artritis, zei Gillis dat alleen fibromyalgiepatiënten bleken te hebben onder normale niveaus van chemokines en cytokines.

“Ze hebben niet dezelfde biomarkers voor het immuunsysteem. Helemaal niet, “vertelde Gillis aan National Pain Report. “De patronen die we zien bij lupus en reumatoïde artritis, we zien dit ontstekingsproces. Maar we zien niet dezelfde biomarkers bij fibromyalgie. ”

Gillis zei dat het onderzoek nog steeds wordt afgerond en hoopt dat het in de komende paar maanden in een door collega’s beoordeeld medisch tijdschrift zal verschijnen.

Toen de FM-test voor het eerst werd geïntroduceerd, zei EpicGenetics dat het 93% nauwkeurig was bij het diagnosticeren van fibromyalgie. Gillis zegt dat de gevoeligheid van de test nu wordt geschat op 99%, wat ongeveer hetzelfde is als de test die wordt gebruikt om HIV te diagnosticeren.

Dr. Bruce Gillis

Dr. Bruce Gillis

De National Institutes of Health schat dat 5 miljoen Amerikanen lijden aan fibromyalgie – en miljoenen meer over de hele wereld – maar tot nu toe hebben slechts een paar honderd mensen zich aangemeld om de FM-test af te leggen. Gillis zegt dat de kosten van $ 744, die over het algemeen niet worden gedekt door een ziektekostenverzekering, een barrière kunnen vormen voor veel patiënten.

“Veel mensen die gediagnosticeerd zijn met fibromyalgie werken niet. En omdat ze niet werken, hebben ze niet de middelen om voor een test te betalen. Ze hebben geen ziektekostenverzekering, “zei Gillis, eraan toevoegend dat sommige verzekeraars de test hebben betaald in schadevergoedingsgevallen voor werknemers.

“Toen we voor het eerst begonnen, kostte het ons $ 12.500 om de parameters van het immuunsysteem van een patiënt te analyseren. Dus we hebben de prijs heel ver naar beneden gebracht. ”

Gillis hoopt de prijs van de FM-test verder te verlagen door licenties te verlenen aan andere laboratoria om bloed te verzamelen en bloedmonsters naar EpicGenetics te verzenden.

Ongeacht de kosten, zijn fibromyalgiepatiënten blij dat een eenvoudige test eindelijk beschikbaar is om een ​​stoornis te diagnosticeren waarvan hun artsen en geliefden vaak sceptisch zijn. Het duurt drie tot vijf jaar voordat de gemiddelde fibromyalgiepatiënt wordt gediagnosticeerd.

“Het hebben van een betrouwbare bloedmarker zal meer doen dan ons als patiënten valideren. Het opent een veld van dromen en mogelijkheden voor onderzoekers die medelijden hebben met het definiëren van deze vreselijke stoornis, “zei Celeste Cooper, een fibromyalgielijder en pleitbezorger van patiënten.

“Zodra we een biologische test hebben gedaan, zullen we weten dat deelnemers aan de studie inderdaad fibromyalgie hebben. Er zullen geen scheve resultaten zijn en het gesprek over psychische aandoeningen zal in onze beoordelingsspiegel plaatsvinden. Dit is een hartige gedachte. ”

Afbeelding met dank aan EpicGenetics.

Afbeelding met dank aan EpicGenetics.

De afgelopen maanden zijn er verschillende potentiële doorbraken geweest in onderzoek naar fibromyalgie.

Onderzoekers van de staat Ohio bevinden zich in de beginfase van het ontwikkelen van een ander type bloedtest voor fibromyalgie. Met behulp van een krachtige infraroodmicroscoop hebben ze een patroon van moleculen in het bloed geïdentificeerd dat uniek lijkt te zijn voor fibromyalgiepatiënten.

Een ander team van onderzoekers in de staat New York heeft ontdekt dat fibromyalgiepatiënten overmatige sensorische zenuwvezels in de bloedvaten van hun handen hebben, die de bloedstroom door het lichaam kunnen verstoren.

“In minder dan zes maanden rapporteren we twee studies over succesvolle analyse van fibromyalgie met bloedmarkers. Het lijkt nu een rijksdomein te zijn dat verder gaat dan alleen een debat, “zegt Cooper.

“Het is een overwinning voor de wetenschappelijke gemeenschap en een overwinning voor de patiënt. Ik betwijfel of dit de laatste is. Verwacht meer onderzoek, want de race is begonnen en wat een glorieuze race zal het zijn voor diegenen onder ons die elke dag met fibromyalgie leven. ”

Onderzoek zou ook kunnen leiden tot de ontdekking van een genetische marker voor fibromyalgie – een gen dat ervoor zorgt dat bepaalde mensen de ziekte vaker ontwikkelen.

EpicGenetics bewaart veel van de bloedmonsters die het krijgt van patiënten die de FM-test ondergaan , in de hoop dat ze ooit worden geanalyseerd op RiboNucleicAcid (RNA), moleculen die betrokken zijn bij de synthese van eiwitten en de overdracht van genetische informatie.

“Hoe meer patiënten we hebben, hoe meer RNA we kunnen zoeken naar merkers. Als we duizenden en duizenden exemplaren kunnen krijgen, zal het veel gemakkelijker zijn om de specifieke merkers voor genen te vinden, “zegt Gillis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *