SENSORIËLE OVERBELASTING: HOE GELUID KAN U IN FIBROMYALGIE BEÏNVLOEDEN

Gevoeligheid voor stimulatie van de omgeving, inclusief felle lichten, harde geluiden en zelfs bepaalde geuren, kan het leven met fibromyalgie bijzonder uitdagend maken.Je kunt elke ochtend wakker worden en je afvragen welke nieuwe trigger de symptomen van fibromyalgie kan verergeren.

 

“Ik omgaan met alles wat op een dagelijkse basis”, zegt Stephanie Parker, van Dover, Del., Die gelooft dat zijn symptomen zijn consistent met fibromyalgie, maar is nog niet formeel vastgesteld. Symptomen voorkomen dat u deelneemt aan de dagelijkse familie-activiteiten, zoals het bekijken van balspelen hun kinderen in de avonduren.

Tina Pringle, die 16 jaar geleden werd gediagnosticeerd met fibromyalgie, zegt dat haar fibromyalgiesymptomen soms overweldigend waren. “De symptomen smelten allemaal en door vermoeidheid en mistig brein wordt alles een doolhof van pure verwarring”, legt Pringle uit.

De bewoner van het VK zegt dat zijn oogarts zijn gevoeligheid voor licht heeft geïdentificeerd, maar het is zijn gevoeligheid voor geluid dat het meest verontrustend is. “Luide geluiden, een huilend kind, luide muziek, geschreeuw, blaffende honden en mijn ergste ergernis, fluiten, vormen een probleem”, zegt ze. “Het geluid weerklinkt in mijn hoofd als een cimbaal die lawaai maakt en mijn hele lichaam de tijd geeft.”

Naarmate haar spanning groeit, neemt ook haar fibromyalgiepijn toe en moet ze zich terugtrekken in een donkere kamer om te ontspannen. Zijn reactie is bijzonder problematisch thuis, waar zijn tienerdochter vaak luide muziek speelt en zich op een typisch onstuimige tienerwijze gedraagt.

Ruis is slechts het begin van sensorische angst die kan bijdragen aan uw fibromyalgiepijn. Mensen die leven met het fibromyalgie-rapport:

 • Chronische pijn en gevoeligheid
 • Aanraakgevoeligheid of druk verhoogd
 • Verhoogde gevoeligheid voor luide geluiden
 • Verhoogde gevoeligheid voor onaangename geuren
 • Verhoogde gevoeligheid voor temperatuurveranderingen
 • Verhoogde gevoeligheid voor bepaalde smaken

Wat gebeurt er in je hoofd

Deze gevoeligheid kan moeilijk zijn voor u om te begrijpen, laat staan ​​om uit te leggen aan vrienden en familie die geen enkel probleem naar buiten toe zien. De ongemakkelijke en pijnlijke sensaties van fibromyalgie kunnen deel uitmaken van de ongewone vorm van pijn in je hersenen, suggereert fibromyalgie-onderzoeker Benjamin Natelson, MD, hoogleraar neurologie aan het Albert Einstein College of Medicine in New York City en auteur van   hun symptomen zijn het echte: Wat doe je als uw arts zegt dat er niets mis.

Volgens een studie gepubliceerd in de   Archives of Physical Medicine and Rehabilitation   die de rapporten van vrouwen met reumatoïde artritis, vrouwen met fibromyalgie en vrouwen zonder pijnsyndroom vergeleken en vergeleken, rapporteerden mensen met fibromyalgie veel meer intense, onaangename reacties op geluiden, geuren, smaken en tactiele sensaties.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift   Pain Research and Treatment, suggereert dat veranderingen in de chemie van de hersenen bij mensen met fibromyalgie gerelateerd kunnen zijn aan gevoeligheid voor stimuli zoals geluid en geur. Imaging-onderzoeken hebben visuele representaties van deze verandering van de respons op sensaties verschaft. In sommige opzichten kunnen de hersenen van mensen met fibromyalgie hypergevoelig zijn voor zelfs de mogelijkheid van pijn of ongemak, zegt dr. Natelson.

Onderzoekers hebben ook weefselmonsters getest en hebben verhoogde niveaus van ontstekingsmarkers gevonden op de huid van mensen met fibromyalgie – die mogelijk verband houden met overgevoeligheid voor aanraking. Aanraakgevoeligheid is echt voor mensen als Pringle, die zegt dat het soms te pijnlijk is om zelfs hand in hand te hebben met je partner. De kleding die te strak zit, masseert en benadrukt, zelfs al ratelt u uw pijn en stress. Om het nog erger te maken, zegt Pringle dat hij soms onwillekeurig huivert als hij door andere mensen wordt aangeraakt, wat schadelijk kan zijn voor de mensen om hem heen.

Wat te doen met symptomen van fibromyalgie

Hoe kun je omgaan met een probleem dat zou kunnen voortvloeien uit de bedrading van je hersenen? Hier zijn enkele praktische stappen die u kunt nemen om deze sensorische symptomen onder controle te houden:

 • Werk samen met een ondersteuningsarts.  “Als uw arts denkt dat u fibromyalgie heeft, koop dan een nieuwe”, benadrukt Natelson. Pijnbestrijding zal effectiever zijn, zegt hij, wanneer jij en je arts in hetzelfde team zitten. Drie voorgeschreven medicijnen zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie en kunnen u helpen uw pijn door fibromyalgie te beheersen en uw overgevoeligheid te verminderen.
 • Wees actief  Een review van oefening als onderdeel van de behandeling van fibromyalgie, gepubliceerd in het tijdschrift   Rheumatology International,   toonde aan dat aërobe oefening pijn kan bestrijden en de gevoeligheid van gevoelige punten kan minimaliseren. Natelson adviseert zachte fysieke conditionering. Uw recept: “Loop gedurende 30 minuten elke twee dagen op ongeveer 1,5 tot 2 mijl per uur” Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren en weefsels. Heel langzaam, verhoog je tempo tot ongeveer 3,6 mph. Dit niveau van activiteit “lijkt de perceptie van pijn te verminderen”, legt Natelson uit. Lopen in de buitenlucht is ideaal, maar als je gevoelig bent voor veranderingen in temperatuur, licht, geuren en andere sensaties, start dan een loopprogramma in je huis of in de sportschool.
 • Vermijd de triggers.  Zoveel mogelijk de omgeving zo beheersen dat de mogelijke oorzaken van ongemak worden beperkt:
  • Ventileer uw huis goed en elimineer sterke geuren.
  • Overweeg oordopjes of ruisonderdrukkende hoofdtelefoons om luide geluiden te minimaliseren of te elimineren.
  • Zorg voor je huid en verminder irritatie door milde producten te gebruiken en vermijd extreme temperaturen, zoals zeer heet of erg koud water.
  • Draag losse kleding en kleding in lichte lagen die kunnen worden verwijderd als het gewicht van uw kleding de huid begint te irriteren.
  • Grenzen instellen Wanneer zijn gevoeligheid voor licht bijzonder intens is, legt Pringle simpelweg aan familieleden uit dat hij niet meteen televisie met hen kan kijken.
  • Maak een retraite Op bijzonder moeilijke dagen kan een comfortabele, koele, donkere kamer een ontspannende plek zijn om te ontspannen en op te laden.
  • Draag een zonnebril. Binnen of buiten, als je je gevoelig voelt voor licht of bepaalde patronen, doe dan wat tonen op en laat je ogen rusten.

Fibromyalgiesymptomen die alle zintuigen beïnvloeden, kunnen het elke dag moeilijk maken, en wanneer je moeilijkheden ervaart om je gevoeligheden te beheersen, kom je misschien in de verleiding om thuis te blijven en vermijd socialisatie en buiten zijn. Toch zegt Natelson dat dit geen goede langetermijnstrategie is. Werk in plaats daarvan nauw samen met uw arts om strategieën te ontwikkelen die uw blootstelling aan bepaalde triggers beperken zonder te voorkomen dat u geniet van de wereld om u heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *