TIEN POTENTIËLE TEKENS VAN FIBROMYALGIE OM NOOIT NEGEREN. # 7 IS NUMBERS, ZWELLEND.

Door: Emmy

“Fibromyalgie, ook bekend als fibromyalgiesyndroom (FMS), is een chronische aandoening die kenmerkend pijn veroorzaakt over het hele lichaam, waaronder spier- en gewrichtspijn, en vermoeidheid, evenals andere symptomen. Fibromyalgie kan leiden tot depressie en sociaal isolement. “- WebMD

Fibromyalgie is een bijzonder pijnlijke aandoening die zowel mentaal als fysiek van invloed kan zijn op iemand. Bij het ontwaken ervaart iemand met fibromyalgie gewoonlijk een snel begin van vermoeidheid bij een poging om hun lichaam te bewegen.

De ernstige mentale en fysieke complicaties van fibromyalgie kunnen iemands dagelijkse routine een moeilijk pad maken om te navigeren. Alvorens in te gaan op de tekenen van fibromyalgie, zijn hier enkele relevante feiten over de aandoening:

– Vrouwen van 25 tot 60 jaar oud omvatten de meerderheid van fibromyalgiepatiënten.

– Vrouwen hebben 10 keer meer kans om de aandoening te ontwikkelen.

– Diagnose van fibromyalgie vereist een uitgebreid lichamelijk onderzoek, aangezien een arts andere vergelijkbare omstandigheden moet uitsluiten.

Een bloedonderzoek, specifiek een volledige bloedbeeld (FBC) en schildklieronderzoek, wordt routinematig ondernomen om de aandoening te diagnosticeren.

– Bij een diagnose van fibromyalgie worden patiënten vaak doorverwezen naar een reumatoloog voor een juiste behandeling.

We hopen oprecht dat dit artikel inzichtelijk is en inspireert diegenen die getroffen zijn door fibromyalgie om medische begeleiding te zoeken.

HIER ZIJN TEN POTENTIËLE TEKENS VAN FIBROMYALGIE OM NOOIT NEGEREN:
1. HOOFDGERICHTE PIJN
De meerderheid van degenen die hun arts bezoeken – en uiteindelijk gediagnosticeerd met fibromyalgie – klagen over zich uitbreidende lichaamspijn. Volgens WebMD ervaart ongeveer 97 procent van degenen met fibromyalgie pijn in het hele lichaam.

Fibromyalgiepijn wordt vaak omschreven als “diep, scherp, kloppend of pijnend” en kan ligamenten, spieren en pezen treffen. De pijn geassocieerd met fibromyalgie is vaak consistent en reageert niet op typische over the counter (OTC) pijnstillers.

2. VERSTANDIG VERMOEIEN, OF UITPUTSTELLING
Vermoeidheid is de op een na meest voorkomende klacht bij mensen met de diagnose fibromyalgie. Het belangrijkste verschil tussen iemand die “vermoeidheid” ervaart en extreme vermoeidheid (dwz uitputting) is de duur van de bijbehorende symptomen.

Degenen met fibromyalgie associëren hun gevoel van vermoeidheid vaak als getroffen door de griep. Ze kunnen gewoon niet op een normaal niveau spelen. Dit gevoel van uitputting is van toepassing op eenvoudige taken, oefenen en zelfs wakker worden.

3. LICHAAMSSTIFFHEID
Meer dan 75 procent van degenen met de aandoening ervaart lichamelijke stijfheid, vooral tijdens de ochtenduren. Dit fysieke gevoel van rigiditeit is vergelijkbaar met degenen die gediagnosticeerd zijn met artritis, vooral inflammatoire of reumatoïde artritis.

In sommige gevallen vervagen deze symptomen binnen 10 tot 15 minuten; in anderen zullen ze het grootste deel van de dag duren, zo niet alle uren van waken.

4. SLECHTE KWALITEITSSLAAP
Vanwege hun fysieke en mentale toestand vinden mensen met fibromyalgie het moeilijk om een ​​goede nachtrust te krijgen. Een van de redenen hiervoor is de onregelmatige hersenactiviteit die fibromyalgie-patiënten tijdens de rust ervaren. Dit onbehagen bij het in slaap vallen wordt gevolgd door onderbrekingen veroorzaakt door onregelmatige hersenactiviteit.

5. “TRIGGER PUNTEN” DIE PIJN OF TENDENSHEID VEROORZAKEN
Net zoals bij patiënten met artritis, hebben patiënten met fibromyalgie meestal “triggerpoints”, of delen van het lichaam die in onevenredige frequentie pijnlijke gewaarwordingen produceren.

Helaas, wanneer druk wordt uitgeoefend, zijn deze “triggerpoints” buitengewoon pijnlijk. Gelukkig, als en wanneer fibromyalgie wordt gediagnosticeerd, kan een specialist waardevolle inzichten verschaffen om deze te beheren. Gemakkelijk verkrijgbare anti-inflammatoire OTC’s, zoals Aleve en Naprosyn, kunnen sommige van deze pijn verlichten.

6. ABNORMALE SPIJSVERTERING
Constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel zijn allemaal potentiële symptomen van fibromyalgie. Volgens WebMD heeft ongeveer 40 tot 70 procent van de patiënten symptomen die lijken op het Prikkelbare Darmsyndroom of IBS.

Zure reflux en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) worden met een vergelijkbare snelheid gerapporteerd.

7. NUMBIJHEID, ZWELLEN OF TINGLEN
Ongeveer de helft van degenen met fibromyalgie ervaart een “pinnen en naalden” -sensatie in hun armen, voeten, handen en benen – een aandoening die paresthesie wordt genoemd. Voor sommigen duren deze gevoelens misschien niet langer een paar minuten; voor anderen kunnen ze behoorlijk consistent zijn.

Gerelateerd artikel: 8 manieren om je spieren te ontspannen en pijn te verlichten

Net als veel fibromyalgiegerelateerde symptomen is paresthesie vaak nauwelijks merkbaar. Het is echter belangrijk voor degenen die regelmatig gevoelloosheid, zwelling of tintelingen in de armen, voeten, handen of benen hebben om medisch advies in te winnen.

8. KUIKENS VAN DE VINGERS EN TONNEN
De aanwezigheid van 25 tot 50 procent van de fibromyalgiepatiënten is arteriële krampen van de handen of tenen. Dit symptoom treedt op als gevolg van blootstelling aan koude of stress. Belangrijk is dat getroffen gebieden vaak een blauwachtige of lichte verkleuring krijgen en ook gepaard gaan met pijn.

Bekend als het syndroom van Raynaud, of het fenomeen van Raynaud, de bovengenoemde symptomen verdwijnen vaak wanneer warmte wordt toegepast.

9. GEVOELIGHEID VOOR TEMPERATUUR
Vanwege hun lichamelijke toestand, is het vrij moeilijk voor mensen met fibromyalgie om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Zoals je inmiddels hebt gemerkt, zijn sommige van de bovengenoemde symptomen opvallend vergelijkbaar met artritis.

Het is normaal dat temperatuurschommelingen slecht worden ontvangen door mensen met fibromyalgie. Soms klagen aangedane patiënten dat het milieu te koud of te warm is naar hun smaak – een symptoom dat het voor hen moeilijk maakt om productief te zijn of behoorlijk te rusten.

10. ‘FIBRO FOG’
Net als bij ‘hersennevel’ kan fibromyalgie zich manifesteren in concentratieproblemen. Ook kunnen mensen met de aandoening problemen met het korte-termijngeheugen ervaren. Ze kunnen ook algemene gevoelens van verwarring, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid hebben.

referentie: https: //www.ushealthmag.co/ten-potential-signs-of-fibromyalgia-to-never-ignore-7-is-numbness-swelling/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *