Wat familieleden van mensen met fibromyalgie moeten weten

Deze post is gericht op familieleden en de naaste omgeving rond mensen met fibromyalgie.

Hoewel fibromyalgie niet merkbaar is, is het zeer reëel. Veel mensen denken dat een persoon niet echt ziek is, tenzij ze er ziek uitzien. Wanneer je fibromyalgie hebt, kan de persoon vol zijn van gezondheid (aan de buitenkant), maar binnen een processie van vreselijke vreselijke symptomen.
Fibromyalgie is een moeilijke ziekte om te begrijpen. Hoewel er geen remedie is, kan het worden beheerd om kwaliteit van leven te hebben. Omdat alle gevallen verschillend zijn, werken behandelingen zoals oefeningen, medicijnen of therapieën niet voor iedereen even goed. Het is een constante zoektocht om te vinden wat voor u het beste werkt.
Laat je niet misleiden door het uiterlijk. Vaak hebben familieleden de indruk dat de persoon met fibromyalgie niet genoeg moeite doet om zich beter te voelen, omdat ze niet goed eten of niet genoeg bewegen. De waarheid is dat elke inspanning die wordt gedaan, hoe klein ook, een baan of een opoffering is die veel groter is dan het zou kosten om iemand gezond te maken.
Fibromyalgie is geen psychologisch probleem. Veel mensen denken dat het onmogelijk is om zoveel hartverscheurende symptomen te hebben en dat er niets uitkomt tijdens hun medische onderzoeken, dus schrijven ze deze aandoening vaak toe aan een probleem van psychologische oorsprong. En het is belangrijk om te weten dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is om te bewijzen dat het een echte toestand is.
Met fibromyalgie kan het leven volledig veranderen. Het is normaal dat de persoon met fibromyalgie niet meer dezelfde dingen kan doen als voorheen, of dat ze veel hulp van hun familieleden nodig hebben om ze te kunnen doen. Dit kan variëren van het aanpassen van gewoontes tot het veranderen van baan.
Fluctuatie in activiteitsniveaus is normaal. Een persoon met fibromyalgie kan heel actief zijn voor een dag, omdat een andere dag misschien niet eens uit bed komt. De persoon is niet lui of doet alsof hij werk vermijdt. Er zullen dagen zijn dat je hoeveelheid energie erg laag zal zijn. Fibromyalgie is een ziekte met veel ups en downs.
De persoon met fibromyalgie leeft in permanent lijden. Zelfs als je het niet voortdurend uitdrukt, voel je altijd pijn in je hele lichaam, uitputting en veel externe prikkels, zoals geuren, lawaai, licht, weer en andere factoren, kunnen je ongemak verergeren. Probeer jezelf de hele tijd op zijn plaats te houden, zodat je hem kunt begrijpen.
Soms vermijdt de persoon met fibromyalgie fysiek contact. Je kunt veel pijn ervaren met niet-pijnlijke stimuli, zoals handgrepen, klappen op de rug, aanrakingen op de armen en schouders, en zelfs met een sterke knuffel, in het algemeen elke aanraking die wrijving of wrijving veroorzaakt. Niemand mag zich beledigd voelen als het op elk moment gaat om het vermijden van dit soort intimiteit.
De vermoeidheid van fibromyalgie is geen eenvoudige vermoeidheid. Het is niet alleen fysieke uitputting, maar ook mentale uitputting, die niet verbetert met rust, en kan een persoon in bed verscheidene dagen voorover werpen. De persoon voelt zich verteerd door vermoeidheid, uitgeput of uitgeput.
De persoon met fibromyalgie is niet antisociaal of apathisch. Vaak weigeren ze uitnodigingen of stoppen ze met het bijwonen van vergaderingen, omdat ze uitgeput zijn, een crisis doormaken, of omdat ze een beperkte hoeveelheid energie hebben, ze bang zijn dat bepaalde activiteiten een uitbraak kunnen uitlokken, wat al hun symptomen zou kunnen verergeren. moment naar een ander.
Fibromyalgie veroorzaakt cognitieve problemen. De persoon vergeet dingen (soms klein, soms belangrijk) en heeft moeite zich te concentreren; Dit staat bekend als fibroneblin. Het zorgt er vaak voor dat ze dingen verliezen of zich gedesoriënteerd voelen.
Het vermijden van stress is essentieel voor de persoon met fibromyalgie. Het is aangetoond dat stress de symptomen van fibromyalgie verergert, waardoor hun pijn, vermoeidheid en malaise toenemen. Probeer thuis een stille omgeving te creëren en vermijd situaties en stressoren.
De persoon met fibromyalgie heeft de neiging om geïsoleerd te worden. Dit betekent niet dat je je sociale leven wilt beëindigen of dat je jezelf niet langer waardeert. Integendeel, probeer het contact met haar te begrijpen en te onderhouden, en laat zien dat je je genegenheid en steun hebt wanneer je het nodig hebt. Bied je hulp aan voor een taak die je op een gegeven moment niet alleen kunt of kunt uitvoeren, zoals winkelen of kinderen op school oppikken.
De steun en het begrip van hun familieleden kan hen beter voelen. Hoewel je heel weinig kunt doen aan de ziekte, behandel het dan niet alsof er niets is gebeurd, omdat deze houding kan worden opgevat als apathie of desinteresse, waardoor je voelt dat het je niets kan schelen, wat zowel je relatie met jou als je gezondheid beïnvloedt. fysiek en emotioneel. Integendeel, help hem met huishoudelijke taken die veel inspanning met zich mee kunnen brengen, zoals kleding ophangen of bedden opmaken.
Familieleden van iemand met fibromyalgie moeten goed op de hoogte blijven. Als je nog steeds niet weet waar deze ziekte over gaat, zoek op internet, er zijn ontelbare bronnen van informatie over, waarmee je je geliefde kunt helpen om het beter te beheren.
Ga met hem mee naar zijn medische afspraken. Dit is een van de beste manieren om uw steun te tonen. Daarnaast ondersteun je hem om de behandelingen te voltooien, terwijl je tegelijkertijd de staat van zijn toestand en zijn vooruitgang begrijpt.
Goede communicatie is fundamenteel in het gezin. Fibromyalgie genereert gevoelens, zowel bij de patiënt als bij de andere leden van het gezin. Het is essentieel om ze op een gezonde manier uit te drukken om wrok en vijandige attitudes te voorkomen die de symptomen alleen maar kunnen verergeren of een crisis bij de patiënt kunnen veroorzaken.
Ik hoop dat deze eenvoudige tips iedereen zullen bereiken die een geliefde heeft die ziek is van fibromyalgie of een andere chronische pijntoestand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *